Herätellään hieman ajatuksia liikkumisen suhteen. Nyt kun motivointi on onnistunut ja olet päättänyt mullistaa liikuntatottumuksesi, voidaan seuraavaksi odottaa hetkeä, jolloin olet totaalisen kyllästynyt päivittäin toistuviin kävelylenkkeihin. Tätä ei tule käsittää väärin, sillä on erittäin loistava asia, että olet alkanut liikkumaan päivittäin. On vain tilastotieteellinen fakta, että ennemmin tai myöhemmin tulee vastaan kyllästymisen hetki. Tuolloin on vaarana, että loistavasti alkanut elämäntapamuutos pysähtyy täysin.
Mitä muuta sitten voi tehdä? Ylipaino on tietyllä tavalla rajoittava tekijä ja rajaa toki useita lajeja/harrastuksia alkuvaiheessa pois. Nivelet ja selkää saattaa oireilla ja aiheuttaa omat haasteensa sopivan liikkumismuodon löytämiseen. Pyöräilyn roolia ei voi tarpeeksi korostaa. Se sopii monille ja vaihtoehtoja senkin toteuttamiseen on runsaasti. Voi hankkia "mummopyörän", jolla ajoasento on suhteellisen pysty, eikä rasita selkää. Maastopyörä on hyvä valinta henkilölle, joka haluaa hieman kokeilla rajojaan. Asento on edelleen suhteellisen pysty ja pyörä varmasti kestää painavammankin kuskin. Pyörän ei tarvitse olla monen tuhannen euron laite, mutta laatuun toki kannattaa resurssien mukaan panostaa. Metsäteitä riittää loputtomiin ja vain mielikuvitus on rajana lenkkejä suunnitellessa.
Tehokas tapa aloittaa aktiivinen aerobinen harjoittelu on hankkia kuntopyörä kotiin. Laatu vaihtelee ja kannattaa hieman panostaa välineisiin, jolloin itse suorittaminenkin on mukavaa ja turvallista. Kuntopyörällä polkeminen sisällä on tietenkin suhteellisen tylsää toisinaan, mutta sijoita pyörä telkkarin eteen tai laita kuulokkeet korviin. Tällä tavalla saat ajan menemään nopeammin ja harjoitus tulee tehtyä. Vaatii ripauksen itsekuria, jotta jaksaa sisätiloissa kotona pyörää polkea.
Tähän loppuun kerron omista liikkumismuodoistani. Treenaaminen kuuluu päivärutiiniin ja pyrin vaihtelemaan lajeja, jotta en kyllästy. Myönnettäköön, että olen hurahtanut triathloniin ja pääpaino treenaamisessa toki kohdistuu tällä hetkellä siihen. Viikkoon pyrin sisältämään salitreenin, juoksua, uintia, pyöräily/spinningin. Näiden sisällössä onkin sitten paljon vaihtelua. Mahtuu viikkoon välillä myös sisäkiipeilyä, sulkapalloa jne jne. Pyöräilyvaihtoehtoja ovat maantiepyöräily, maastopyöräily ja sisäpyöräily. Vaihtelen näitä fiiliksen ja kelin mukaan. Juoksua teen milloin missäkin. Tasaista vauhtia, intervallityyppistä vauhtileikittelyä, vetoja urheilukentällä tai pitkiä rauhallisia lenkkejä. Vaihtoehtoja riittää ja fiilis ratkaisee, koska en ole ammattiurheilja, joten ei ole mitään tarkkaa ohjelmaa, jota pitäisi noudattaa. Uinti tapahtuu kesällä avovedessä ja muuten uimahallissa. Salitreenikin vaihtelee paljon, välillä tiukkaa kuntopiiriä ja välillä sitten "isommilla" painoilla voimatreeniä. Kesä onkin sitten täynnä kisoja niin triathlonin kuin maastopyöräilyn osalta.
Tarkoituksena on osoittaa em tekstin myötä vaihtoehtojen runsautta ja oman viitseliäisyyden merkitystä. Vaatii toki panostusta löytää ja kokeilla eri lajeja, mutta on se sen arvoistakin.