6.7.2011 – 10.7.2011

Day 1

Lähdin keskiviikkona töiden jälkeen n. klo 14 ajelemaan itsekseni kohti Tromssaa. Tarkoituksena oli  viettää pidennetty viikonloppu Kvaloyan saarella kiipeilemässä.  Auto oli pakattu täyteen tavaraa ja pyörä oli tukevasti kiinni katolla. Crashpad oli levitetty maasturin takaosaan, jos vaikka väsymys sattuisi yllättämään kesken ajon. Pysähdyin syömään Torniossa, jonka jälkeen ajoin yhtäkyytiä Skibotniin asti. Yöllä noin klo. 3 kömmin makuupussiin auton takaosaan ja nukuin aamuun asti. Matka oli pitkä ja todella raskas yksin ajaa. Tästä syystä suosittelen lähtemään matkaan kaksin tai yksin ajaessa pysähtymään riittävän usein.

Day 2

Aamulla heräsin kirkkaaseen auringonpaisteeseen, joka tulvi auton sisään. Nopea aamupala eli leipää, juustoa, reilusti kalkkunaa ja tuoremehua. Retkituoli pois paketista ja piknikille vuonon rannalle. Täydellistä? Aamupalan jälkeen jatkoin matkaa Tromssan kaupungin läpi Kvaloyan saarella ja suunnistin Småbakkaniin. Opaskirjan mukaan Småbakkan on täydellinen paikka boulderointiin. Muutaman U-käännöksen jälkeen löysin perille ja etsin hyvän leiripaikan. Norjassa löytyy todella hyviä leiriytymispaikkoja aivan tien vierestä. Tavarat crashpadin sisään ja padi selkään. Ajatuksena oli kävellä sinne missä on kiviä. Koko laakso oli täynnä siirtolohkareita!! Lähdin seuraamaan polkua, jota muutkin innokkaat kiipeilijät olivat aiemmin kävelleet. 10 minuutin marssin jälkeen edessä oli täydellinen siirtolohkare, josta oli hyvä aloittaa boulderointiurakka. Koko päivä kului kiipeillen ja oli vaikea malttaa pysyä yhdellä kivellä, koska jo seuraava häämötti muutaman kymmenen metrin päässä. Opaskirjassa oli esitelty Småbakkanin suurimmat ja suosituimmat kivet ja niiden reitit. Tämä kirja oli ostettu edellisellä kerralla Tromssan keskustan kirjakaupasta. Iltapäivällä kävelin takaisin autolle ja oli aika laittaa trangia tulille. Jauhelihaa ja jotain patahässäkkää.. hmmm.. Luonnossa kaikki maistuu hyvältä. Käytin muutaman tunnin alueeseen tutustumiseen ja kävin vielä kokeilemassa muutamaa reittiä. Voin lämpimästi suositella kiipeilyä vasta iltapäivällä, koska silloin on huomattavasti vähemmän kärpäsiä, paarmoja ja muita pörriäisiä. Leiripaikalla sain vaivoin väsättyä pienen nuotion pystyyn, jotta makkaranpaisto onnistui. Muutaman oluen jälkeen oli aika mennä nukkumaan. Hämmästyttävää oli, ettei alueella ollut muita. Olin täysin omissa oloissani koko päivän ja illan.

Day 3

Nukuin 15 tunnin yöunet. Aamuyöstä tihkutti vettä, mutta lopulta heräsin auringonpaisteeseen puolen päivän maissa. Autossa ilma kävi tunkkaiseksi hyvin nopeasti. Ratkaisuna tähän laitoin auton virrat päälle ja ilmastoinnin käyntiin. Lähdin ajelemaan aamupalan jälkeen kohti Kvaloyan pohjoisosia. Löysin huikean hiekkarannan vuorten ja vuonojen välistä. Tottakai jäämeressä oli pakko käydä uimassa ja arvata saattaa, että vesi EI ollut lämmintä. Jatkoin tietä vielä pidemmälle ja kävin katsastamassa muutaman kiipeilypaikan, mutta ne olivat korkeita köysiseiniä, eikä boulderointi ollut siellä mahdollista. Ajelin iltapäivällä Tromssaan asti ja kävin pyörähtämässä keskustassa. Uskomaton kaupunki keskellä vuoria, ei voi muuta sanoa. Illalla palasin boulderoimaan Småbakkaniin ja kaverini  tuli Tromssasta mukaan. Kiipeilimme aikamme ja lähdimme takaisin kaupunkiin. Sain nukkua yön kimppakämpän tyhjässä huoneessa. Ei huono vaihtoehto autossa nukuttujen öiden jälkeen. Pitihän sitä vähän Tromssan yöelämää käydä kokemassa perjantai-iltana. Huikea paikka, ei voi muuta sanoa.

Day 4

Heräsin pieneen päänsärkyyn, joka saattoi johtua edellisen illan riennoista… Nooh, keräsin kamat kasaan ja vietin vielä hetken Tromssassa pyörien ympäri keskustaa. Lopulta kuitenkin lähdin ajelemaan kohti Suomea. Piiiiiiitkä ajomatka edessä. Illansuussa olin Kuopiossa, jossa nukuin kotona yön yli ja jatkoin aamulla matkaa Turkuun. Valitettavan lyhyt reissu, mutta ensi kesänä toivottavasti sitten pidempi loma.

Jälkikäteen ajatellen olin melkoisen huonosti valmistautunut matkaan, koska esimerkiksi ensiapuvälineeni olivat olemattomat. En tiennyt Norjan suuntanumeroa, en hätänumeroa..jne. Onneksi mitään ei käynyt… Norjassa kannattaa kiinnittää ajaessa huomiota todella kapeisiin teihin. Hintataso on korkea, mutta niin se on Suomessakin! Huoltoasemia on vähän väliä, joten se ei ole ongelma. Matkan suunnitteluun kannattaa käyttää aikaa ja katsoa etukäteen mahdollisia paikkoja, joissa voi esimerkiksi kiipeillä. Tällä tavalla säästää aikaa ja on paljon mukavampi lähteä reissuun hyvin valmistautuneena.

-Joni