Kommentti H1N1 viruksen rokotuksesta.

Vastasin taannoin sähköpostitse yhden potilaani kysymykseen, kannattaako rokotusta ottaa. Tästä innostuneena yritän mahdollisimman kansantajuisesti (osaankohan sitä ollenkaan) esittää oman mielipiteeni  hieman editoituna ja vähitellen laajennettuna alkuperäisestä (HUOM kysymyksessä on minun henkilökohtainen mielipiteeni kyseisestä taudista):

H1N1 virus on tyypiltään tämän hetken ihmisille uusi. Sen vuoksi lähes kaikki tulevat sen sairastamaan (fakta 1 – tosin vanhemmalla väestöllä näyttää olevan vasta-aineita, joten sen vuoksi nuoremmat ovat tällä kertaa sairastuvampia).

Tauti tulee olemaan ”tavallisen” kausi-influenssan tyyppinen. Niihin tavallisiin meillä suurimmalla osalla on vasta-aineita ja siten kaikki eivät sairastu aina liikkeellä olevaan kausi-influenssaan. Vuosittain nämä virukset muuntuvat ja sairastuvuus lisääntyy syklisesti. Virusta vastaan kehitetään syksyisin kausi-influenssarokote, joka rakennetaan aina sillä hetkellä liikkeellä olevien influenssatyyppien mukaan ja on voimassa Suomessa aina seuraavaan kesään saakka.

Influenssaviruksen aiheuttama sairaus on tyypiltään pahimmillaan raju, kuumeinen infektio, joka aiheuttaa huomattavasti jälkitauteja (fakta 2). Jälkitaudit, ja joskus itse influenssakin, on ikävä kyllä ”sairaan raju”.

Toisaalta H1N1 viruksen reseptorit, eli paikka, johon se elimistössä tarttuu, on usein alahengitysteissä – keuhkoissa. Siksi influenssan aiheuttama keuhkokuume on yleisempi, kuin muilla viruksilla. Se voi olla pahimmillaan hengenvaarallinen.

Syy, miksi riskiryhmät rokotetaan vauhdilla, on tuossa jälkimmäisessä. Riskiryhmään kuuluvat keuhkosairaat (siis esimerkiksi astmaatikot) ja muuten heikot (sydänsairaat tms).

Varsinainen syy, miksi kaikille tarjotaan ilmaiseksi rokotetta, on kansantaloudellinen. Meidän talous ei kestä, jos äkillisesti 60-80 prosenttia työväestöstä tipahtaa vuoteen pohjalle.

Tuossa yllä tuo ensimmäinen vastaukseni. Jälkeenpäin olen saanut uusia kokemuksia ja varsinkin mielipiteitä moisesta taudista, joten liitän niitä tähän jatkoon.

Aluksi: Tauti todella on sairaan raju. Ne muutamat, jotka olen nähnyt vastaanotollani, ovat olleet todella kipeitä.

Ykkösen ajankohtaisohjelmassa 29.10.2009 (en tarkoituksella muista nimeä) keskusteltiin sikainfluenssasta. Luojan kiitos, minä en ollut kommentoimassa moisessa lähetyksessä. Olisin epäilemättä menettänyt hermoni ja kertonut ohjelmassa esiintyneelle kirurgille, että hän tietää infektioista yhtä paljon, kuin sika hajuvedestä. Sen verran typeriä moisen ”asiantuntijan” ajatukset olivat. Toisaalta nostan hattua KTL:n asiantuntijalääkärille pitkästä pinnasta. Olisin suonut häneltä tiukemman kannanoton, mutta varmasti oli diplomaattisempaa osoittaa ilmeellään ihmetyksensä ”kirurgiasiantuntijan” läpikuultavasta tyhmyydestä.

Mahdollisesti jatkan tästä vielä myöhemmin, mutta korostan oman mielipiteeni vielä tehokkaammin:

En näe mitään syytä, miksi rokotusta ei pitäisi ottaa, mielestäni se pitäisi!