Aivan ensimmäiseksi:

Korvaansa valittava lapsi kuuluu joko yleislääkärille tai mieluummin lastenlääkärille. Anteeksi vain arvon kolleegat korvalääkärit: korvakipuinen lapsi – tai vielä paremmin: sairas lapsi, jonka vanhemmat arvelevat oireilevan korvan kipua kuuluu ehdottomasti yleislääkärille tai jos mahdollista lastenlääkärille (meitähän ei ole ihan kaikille paikoille saakka).

On erittäin yleistä, että lapsi valittaa korvaansa, kun ongelma on jossakin muussa. Korvakipu voi olla terminä se, minkä lapsi tietää kuvaavan epämiellyttävää olotilaa. Jälkimmäinen voi olla – ja erittäin usein onkin – peräisin jostakin aivan muusta.

Kirjoitin aikoinani Turun Sanomiin yleisön osastolla otsakkeella: ”Korvaan on katsottava silloin, kun se on kipeä”. Se löytyy sivuiltani kohdasta ”Artikkelit”. Siinä spekuloin enemmän tuota filosofiaani terveyspolitiikan näkövinkkelistä katsottuna.

En aliarvioi hyviä ystäviäni korvalääkäreitä – päin vastoin. Mutta primääristi, akuutisti oireileva lapsi kuuluu lastenlääkärille. Lastenlääkärin tutkiminen käsittää koko lapsen – ei pelkästään korva-, nenä- ja kurkkutautien aluetta. Sen olen tuonut esille tuossa kohdassa ”Lapsen tutkiminen”. On erittäin yleistä, että lapselta löytyy jotain aivan muuta, kuin mitä hän valittaa.

Tämä myös ystävälliseksi opastukseksi ja ojennukseksi lasten vanhemmille, jotka ”teette diagnoosin kotonanne” ja haluatte vain lääkärin varmentavan kotona tekemänne diagnoosin.

 

En malta olla kertomatta tähän yhtä juttua vastaanotoltani:

Luokseni tuli kerran noin pari vuotias tyttö, joka oli itkenyt koko yön ja valittanut ”Peppu sattuu, peppu sattuu!” Tutkin lapsen kiireestä kantapäähän, niin kuin pediatri sen tekee.

Ainoa mitä löysin lapselta oli korvatulehdus. Joskus näinkin päin 🙂

 

Korostan vielä tämän osan loppuun: kunnioitan korvalääkäreitä erittäin paljon ja ohjaan heille huomattavan paljon lapsia, joilla oikeasti on korvaongelmaa. Meillä kaikilla on työsarkaa kyllä riittävästi ja kollegiaalisuuden nimissä käytämme toistemme ammattitaitoa aina sumeilematta hyväksemme ohjaamalla toiselle spesialiteetille tarvittaessa.