Laryngiitti on ehdottomasti yksi yleisimmistä vastaanoton diagnooseista

 

Käsitteitä:

Larynx: Kurkunpää, miehillä ”aataminomena”, kyseisessä paikassa sijaitsevat äänihuulet.

Laryngiitti: kurkunpääntulehdus

 

Varmuudella viruksen aiheuttama tulehdus äänihuulitasolla. Voi alkaa äkillisesti – lapsi menee illalla nukkumaan terveenä ja herää yöllä voimakkaaseen yskänpuuskaan ja mahdollisesti valittaa hengitysvaikeutta. Hengittää raskaasti ja äänekkäästi.

Yskii haukkuen – kuvaavia sanontoja ovat haukkuva yskä, hevosyskä, soinnikas yskä.

Jostakin syystä (selkeää syytä ei ole luotettavasti esitetty) yskä on pahimmillaan yöllä. Tyyppitapauksessa lapsi yskii läpi yön ja koko ympärillä elävä perhe on yön jälkeen väsynyt.

Joskus lapsen hengenahdistus tulee niin voimakkaasti, että vaikuttaa, että lapsi olisi tukehtumassa. Siinä yhteydessä joskus lapsi kopataan kainaloon ja rynnätään ulos ja kohti sairaalaan. Sairaalassa yllättäen lapsi onkin lähes terve. Aikoinani, päivystäessäni TYKS:n lastentautien pkl:lla kerroin ymmärtäväni nolostunutta vanhempaa. Itselläni on ollut omien lasten nuoruusiässä samoja kokemuksia.

Ensiapu voimakkaaseen hengenahdistukseen on kylmä ilma – lapsi kainaloon ja ulos, parvekkeelle tai pihalle. Tilanne usein laukeaa hetkessä – juuri tästä samasta syystä lapsi on usein sairaalaan saapuessaan hyvässä kunnossa. Korostan kuitenkin, että ulos mennään hetkeksi – EI suinkaan asumaan.

Viimeisimmässä ammattilehdessämme oli katsausartikkeli laryngiitista. Siinä korostettiin kortikoidihoidon tehoa, joten itsekin jatkossa tulen käyttämään sitä huomattavasti enemmän. Tässä kohdassa kuitenkin korostaisin, että juuri nyt, kun laryngiittia on erityisen paljon, on myös keuhkokuumepotilaita huomattavan paljon. Kortikoidihoito on siis ehdottomasti vain ja ainoastaan lääkärin vastaanotolla aloitettava hoito. Olen ottanut vielä tavaksi kontrolloida päivän-parin päästä hoidon – yleensä kertahoidon – jälkeen.