Ateriarytmi

with Ei kommentteja

Ravinnon sisältö ja ruokailun säännöllisyys muodostaa perustan painonpudotukselle ja terveelliselle elämälle. Netistä löytyy tuhansia sivuja (tämä mukaanlukien..), jossa annetaan ohjeita painonpudotukseen ja esitellään lukuisia erilaisia diettejä. Siitä huolimatta ylipaino on kasvava ongelma, eikä informaatiotulvasta huolimatta laihdutus ole käynyt vuosien saatossa yhtään helpommaksi. Miksi se on niin vaikeaa?

Tyypillinen tarina on se, että ei syödä lainkaan aamupalaa ja kunnon ateria syödään vasta pitkällä iltapäivästä. Sen jälkeen ihmetellään, miksi paino voi nousta, vaikka ravinnon määrä on vähäinen. Tosiasiassa syöminen tuolloin painottuu ilta-aikaan ja annoskoot ovat aivan liian isoja, koska paikataan energiapuutetta, joka on päivän aikana tullut. Ravinnon sisällössä monella varmasti on parannettavaa ja kuuluisia kasviksia/vihanneksia menee takuulla liian vähän.

Ravintogurut ja fitness-tietäjät väittelevät keskenään parhaista dieteistä ja terveellisimmistä ravintoaineista. Maallikon tehtäväksi jää arvioida eri gurujen luotettavuus ja monesti tietty kriittisyys erilaisia mielipiteitä kohtaan olisi paikallaan. Ravintoon liittyvät asiat eivät ole mustavalkoisia ja jokin asia, mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle.

Jojolaihduttajat tyypillisesti kiristävät ruokavalion äärimmilleen ja kokeilevat kaikki mahdolliset dietit ja saavuttavatkin tällä hetkellisesti usein nopean muutoksen. Paino saattaa tippua 10 kiloa hyvinkin nopeasti. Mitä tapahtuu sen jälkeen? Miksi näitä onnistumisia seuraa totaalinen epäonnistuminen? Yksinkertaisesti sanottuna on mahdotonta elää "normaalielämää" jatkuvalla kovalla dietillä tai ainakaan se ei ole mielekästä. Elämänlaadusta tässä koko asiassa loppujen lopuksi taitaa kuitenkin olla kyse, joten jos jokainen päivä on kurimusta niin on vaikea kuvitella elävänsä "onnellista" elämää.

Mikä sitten on normaalia? Blogeja on miljoonia, jossa kerrotaan enemmän ja vähemmän hyviä vinkkejä tiukkaan ruokavalioon ja kannustetaan urheilemaan. Lisäksi samaa tavaraa tulee ruudun täydeltä ja tavallinen pulliainen saattaa ajatella Fitnesspäiväkirjoja katsellessaan, ettei ikinä kykenisi moiseen. Ei tarvitsekkaan! Kaikkien ei tarvitse elää niin kurinalaista elämää, mikä tosin kyseisessä sarjassa tuodaan myös hyvin esille. Kyseisen ohjelman ideana on varmastikkin kannustaa, ei lannistaa. Samoiten mikä minä olen sanomaan, miten jonkun henkilön pitää syödä ja mikä on normaalia? En mikään. Tarkoituksena onkin löytää kullekkin se oma paras tapa edetä onnistumiseen ja yhtä ainoaa oikeaa tapaa ei ole olemassa. Oma tapani syödä, liikkua ja elää onkin vain yksi monista vaihtoehdoista.

Mikä on sitten oikea ateriarytmi? Kirjallisuuden mukaan se voisi olla esim seuraavanlainen:

Klo 7. Aamupala

Klo 9. Välipala

Klo 12. Lounas

Klo 14. Välipala

Klo 17. Päivällinen

Klo 19. Välipala

Klo 21. Iltapala

Vastaavat ohjeet pitäisi olla jokaisella henkilöllä tiedossa. Miksi niitä on niin vaikea noudattaa? Työkiireet on toki yksi yleisimmin käytetty syy, mutta välipalan syömiseen ei mene montaakaan minuuttia, joten syy tuskin on siinä. Tässä nyt ajatuksia alkuun. Jatkossa käsitellään aterioita tarkemmin ja käydään yksityiskohtaisesti sekä varsin YKSINKERTAISESTI läpi ohjeita siitä, miten pääsee elämäntapamuutoksessa alkuun.