Urheilijan suun terveys

with Ei kommentteja

Siskoni Mari on valmistumassa suuhygienistiksi parin kuukauden kuluttua Savonia-ammattikorkeakoulusta ja tässä olisi hänen kirjoittamansa artikkeli aiheesta urheilijan suunterveys ja omahoito.

The Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports –lehdessä julkaistussa tutkimuksessa hammaslääkärit tutkivat vuoden 2012 Lontoon olympialaisiin osallistuneiden suun terveyttä. Tutkimukseen osallistui 278 urheilijaa 25:stä eri olympialajista. He olivat kotoisin Afrikasta, Amerikasta ja Euroopasta. Tutkijat havaitsivat, että suurimman osan hampaat olivat huonossa kunnossa, vaikka he pystyivät samaan hyvää hammashoitoa. Urheilijoiden hampaiden huonon kunnon epäiltiin johtuvan hapokkaista energiajuomista ja hiilihydraattipitoisesta ruoasta. Raskas treenaaminen on näin ollen yhteydessä suun terveyteen.

Suun huono kunto on niin nuorien kuin vanhempien urheilijoiden ongelma. Rankka urheilu muuttaa suun pH-arvoja. Happamat olosuhteet suussa vaikuttavat samalla tavoin kuin happohyökkäys. Siksi suun kostutus on tärkeää. Paras keino on juoda vettä urheilusuorituksen aikana ja jälkeen. Jos suu tuntuu jatkuvasti kuivalta, voi suun kostutukseen käyttää apteekista saatavia kuivan suun tuotteita (geelejä, suihkeita, suuvesiä). Sokeripitoiset ja happamat urheilujuomat sekä hiilihydraattipitoinen ruoka lisäävät reikiintymistä. Lisäksi energiajuomat aiheuttavat eroosiota eli hampaan kiilteen liukenemista. Hyvä suun omahoito ja säännölliset suun terveystarkastukset ovat siis erityisen tärkeitä rankkaa urheilua harrastaville.

Suun ja hampaiden omahoito

Terve suu on raikas ja toimiva kokonaisuus. Suun omahoitoon kuuluu suun ja hampaiden säännöllinen puhdistus, ravitsemus ja oikeanlaisten suun hoitotuotteiden käyttö. Hyvällä suun omahoidolla voi välttää monia suun sairauksia kuten kariesta ja parodontiittia. Karies eli hampaiden reikiintyminen on tarttuva infektiosairaus, jonka aiheuttaa Streptococcus mutans -bakteeri. Se voi tarttua esim. vanhemmalta lapselle tutin tai lusikan välityksellä.

Parodontiitti on hampaiden tulehduksellinen kiinnityskudossairaus. Sen aiheuttama kiinnityskudosmenetys aiheuttaa pitkälle edenneenä yksittäisten hampaiden liikkuvuutta tai pahimmillaan oireita koko hampaistossa. Yleensä parodontiitti lähtee liikkeelle kun plakkia kertyy ientaskuihin. Syljen mineraalit kovettavat plakin hammaskiveksi, jolloin bakteerimassan poistaminen ientaskusta kotioloissa vaikeutuu. Hammaskiven bakteerit ylläpitävät ientaskussa jatkuvaa tulehdusta, jolloin hampaan ja ikenen väliset kiinnikkeet katkeavat.

Suun sairauksia voi ehkäistä puhdistamalla hampaat säännöllisesti, käyttämällä fluorituotteita ja välttämällä napostelua. Suun hoitoon liittyy myös säännölliset suun terveystarkastukset. Tarkastuksissa tulisi käydä vaikka olisi hampaaton suu. Suun hoidon ammattilainen havaitsee etenevät ja oireettomat suun sairaudet. Siksi aikuisen olisi hyvä käydä hammaslääkärissä 1-2 vuoden välein.

Suun ja hampaiden puhdistus

Hampaat tulee harjata aamuin illoin. Nykyään suositellaan harjausta ennen aamupalaa, koska fluoritahna kovettaa hammaskiillettä, ja auttaa suojaamaan hampaita tulevalta happohyökkäykseltä. Puhdistuksen voi suorittaa myös aamupalan jälkeen, mutta tällöin kannattaa odottaa noin puoli tuntia tai syödä parin minuutin ajan ksylitolipurukumia- tai pastilleja. Heti aterioinnin jälkeen tapahtuva mekaaninen kulutus yhdistettynä happohyökkäykseen kuluttaa kiillettä enemmän. Pahinta kuluminen on silloin, kun on nauttinut happamia ruokia tai juomia, kuten appelsiinia tai mehua.

Hampaiden harjauksen voi tehdä manuaaliharjalla tai sähköhammasharjalla. Manuaaliharjalla harjatessa on hyvä muistaa, ettei paina liikaa. Liiallinen painaminen voi vioittaa ikeniä ja aiheuttaa niiden vetäytymistä. Sähköhammasharjat ovat yleensä suunniteltu niin, että harjaa ei tarvitse painaa ollenkaan. Kevyt ote harjasta riittää. Lisäksi sähköharjan kanssa ei tarvitse tehdä edestakaista tykyttävää liikettä niin kuin manuaaliharjauksessa.

Harja kannattaa vaihtaa 3kk:n välein. Harjausteho on paras silloin kun harjakset eivät sojota minne sattuu. Myös sähköhammasharjan pää tulisi vaihtaa säännöllisesti. Erillisiä harjaspäitä on saatavilla kaupoista. Lisäksi voi valita harjan kovuuden hard-, medium- tai soft –harjan väliltä. Paras näistä on pehmeä harja, joka ei aiheuta niin paljon ienvauroita. Suositeltu harjausaika on 2 minuuttia, mutta harjauksessa ei niinkään ole tärkeintä aika vaan se, että hampaat tulee puhdistettua huolellisesti kaikilta pinnoilta. Takahammasalueet ovat usein hankalia puhdistaa. Niiden puhdistamista helpottaa se, että laittaa suuta hieman kiinni. Näin poski venyy paremmin, ja harjaspää ulottuu takahampaisiin asti.

Harjauksen yhteydessä on hyvä käydä läpi hammasvälit vähintään 2x/vko. Hammasharjan harjakset eivät pääse kunnolla puhdistamaan hammasvälejä, joten välien puhdistamisella voi varmistaa, ettei plakkia jää muhimaan ientaskuihin. Hammasvälien puhdistaminen vähentää hammaskiven muodostumista ja ientaskujen syventymistä. Puhdistukseen voi välien koosta riippuen käyttää hammaslankaa, hammasväliharjoja tai hammastikkuja. Kannattaa siis kokeilla erilaisia vaihtoehtoja puhdistuksen avuksi. Lisäksi suun hoidon ammattilaiset osaavat suositella oikeanlaisia tekniikoita ja välineitä.

Fluoria sisältävä hammastahna auttaa ehkäisemään pahan hajuista hengitystä, ientulehduksia ja reikiintymistä. Yli 6-vuotiaille sopiva hammastahna sisältää 1 450 ppm fluoria. Pitoisuusmerkintä löytyy hammastahnapakkauksen takaa. Jos reikiintyminen on suurempaa, on hyvä käyttää fluorilisää esimerkiksi apteekista saatavia fluoritabletteja.

Ateriarytmi

Säännöllinen ateriarytmi on hyväksi suun terveydelle. Hampaat saavat levätä aterioinnin väillä, eikä ylimääräisiä happohyökkäyksiä synny. Hampaat kestävät 5-6 happohyökkäystä päivässä. Napostelua tulee välttää aterioiden välillä. Herkkuhetket tulisi ajoittaa aterioiden yhteyteen, jotta ylimääräisiä happohyökkäyksiä ei syntyisi. Sokeri- ja hiilihydraattipitoinen ruoka on suun haitallisille bakteereille parasta ravintoa. Siksi monipuolinen ja terveellinen ruokavalio on myös suun terveydelle hyväksi.

Janojuomana tulisi käyttää vettä, koska se ei sisällä sokereita tai sitruunahappoja. Maito on hyvä janojuoma, koska se on pH:ltaan neutraali juoma. Mehuja voi käyttää silloin tällöin, mutta niitäkin suositellaan käytettäväksi aterioinnin yhteydessä. On hyvä muistaa, että myös Light-tuotteet ja omatekoiset mehut sisältävät happoja, jotka eivät ole hyväksi suun terveydelle. Limpparien ja mehujen juominen ei ole kiellettyä, jos niitä ei käytä jatkuvasti. Jos mahdollista, voi limpparin korvata esimerkiksi vähemmän haitallisilla makeuttamattomilla Vichy-vedellä.

Ksylitoli

Jokaisen aterian jälkeen tulisi syödä 2kpl ksylitolipurkkaa tai –pastilleja parin minuutin ajan. Purukumien tai pastillien liiallinen yhtäjaksoinen pureskelu voi aiheuttaa vaivoja leukanivelissä ja laksatiivisia vaikutuksia. Ksylitolituotteiden jauhaminen stimuloi sylkirauhasia. Sylki on tärkeä tekijä suun terveydelle, koska se huuhtelee suuta ja vähentää hampaiden reikiintymistä. Kun sylkeä on tarpeeksi suussa, haitalliset suun bakteerit eivät pääse tarttumaan hampaat pintaan. Lisäksi ksylitoli on neutraali luonnon sokeri, joka ei aiheuta happohyökkäystä. Suun bakteerit eivät pysty käyttämään sitä ravinnokseen, eivätkä näin ollen tuottamaan siitä happoja.

Yllä olevaan tutkimukseen liittyvä suomenkielinen artikkeli: http://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/pilaako-urheilu-hampaasi/#.VguO-Wucwo0

Itse tutkimus: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24068332

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.