Valmistautumista kisaan

with Ei kommentteja

Kuopio Triathlonista tullut pettymys ei ollut pitkä aikainen juttu, sillä ajatukset siirtyivät heti tuon viikonlopun jälkeen tuleviin MM-kisoihin, joista ensimmäiset ovat tulevana sunnuntaina Itävallan Zell am Seessa. Pieneen kylään on tulossa hyvät triathlonkemut, kun tapahtuma starttaa jo perjantaina lyhyellä kisalla. Lauantaina kisataan normaali Ironman 70.3 kisa ja sunnuntaina on sitten vuorossa ensimmäistä kertaa Euroopassa kisattavat 70.3. Ironman MM-kisat.

Uinti tapahtuu pienessä järvessä, jossa vesi on todella puhdasta. Nyt kun kelit ovat olleet Itävallassa lämpimät ja sääennusteiden mukaan lämpenevät edelleen, voi olla täysin mahdollista, että uinti on ilman pukua. Ilman märkäpukua uinti on hieman erilaista ja tätä olen nyt harjoitellut Suomen hieman viileämmissä järvissä. Muutama hyvä avovesitreeni on tullut tehtyä tässä viime päivien aikana, joten minulle sopii myös uinti ilman kellukeasua.

Pyöräilyreitti 90km tullaan kiertämään yhden kerran ja se onkin mukavan vaihteleva. Reitti tarjoaa kaikkea mitä pyöräilyssä voi vain olla, tasaista, mäkeä ja MÄKEÄ, laskuja ja korttelia. Viime vuoden muistikuvat pyöräilyn viimeisistä 30 kilometristä ovat hieman hatarat, sillä keskittyminen meni tiellä pysymiseen, kun vettä tuli kaatamalla niskaan ja tiet lainehtivat kuin tulvan jäljiltä. Pitkien ylämäkien ajaminen on tämän kesän kisoissa tehnyt minulle lannerangan alueelle oikein kunnollisen lihasspasmin, jonka kanssa juokseminen ei ole ollut herkkua. Ongelman ratkomiseen olen saanut erinomaista apua luotto fysioterapeutiltani Fysixin Isto Paalimäeltä. Isto on ollut minulle iso apu vuosien ajan näissä ei-toivotuissa tilanteissa, kun kroppa ei toimi kuten sen pitäisi. Apu on löytynyt aina ja hänen ohjaamilla harjoitteilla olen jälleen saanut alaselän ja pakaran alueen hermotuksen pelaamaan oikein ja oikea aikaisesti. Kiitos Isto! 🙂

Juoksu onkin sitä samaa mitä yleensä näissä kaupunkikisoissa, tasaista. Kaunis juoksureitti kulkee koko matkan ajan järvenrantaa pitkin, joten mikäpä siinä juostessa.

Valmistautuminen on mennyt toivotulla tavalla, harjoituksissa on ollut hyvä fiilis ja vauhditkin näyttävät kasvaneen kaikissa lajeissa. Olen löytänyt näiden harjoitusvuosien aikana itselleni toimivan setin valmistautumiseen. Mielestäni on tärkeää pitää itselleen hyväksi havaitusta tyylistä kiinni. Valmistavien harjoitusten tulisi antaa viimeinen potku niin fyysiselle kuin psyykkiselle vireelle ennen tärkeää koitosta. Näissä harjoituksissa on myös hyvä tehdä viimeiset testit kisassa käytettävistä välineistä, vaatteista ja energiahuollosta. On mielestäni tyhmää lähteä pilaamaan suurta päivää uusiin kokeiluihin. Minulla on ollut tapana tehdä noin 10 päivää ennen pidempää kisaa viimeinen kunnon harjoitus, jossa on mukana kisatehoja. Puolimatkalle olen usein tehnyt tällaisen treenin:

Uinti: 30min, josta loppu kisatehoa

Pyöräily 80-100km, jossa kisatehoa 10-20km pätkiä x määrä, esim. 3- 4 x 12km/pal. 3km

Juoksu: 14-18km, jossa kisatehoa 10-16km, esim. 3-4 x 3-4km/pal. 3 min

Tietenkään aina ei voi tehdä samalla tavoin, joten takataskussa pitää olla muitakin kortteja käytettävissä. Kisaa ennen tulee olla tuntosarvet pystyssä ja kuunnella miltä kehossa tuntuu, väsyneenä ja huonolla fiiliksellä ei kannata lähteä rehkimään vaan suosiolla siirtää harjoitusta päivällä, jolloin olo voi olla paljon parempi. Rutinoituminen tiettyyn kaavan ei ole hyväksi missään asiassa, sillä tilanteet eivät aina ole samanlaiset. Väljyyttä ja soveltamisen taitoa tarvitaan aina. Valmistautumisen yleisenä sääntönä kuitenkin on, että harjoittelussa vähennetään asteittain määrää mutta laadun tulisi säilyä hyvänä aina kisaan saakka. Viimeisellä viikolla teemana voisi olla kehon ja mielen viritys ja fiiliksen nostattaminen.

Mikäli omat tiedot ja taidot eivät riitä, niin suosittelen kysymään kokeneilta urheilijoilta tai lajista tietäviltä valmentajilta neuvoja valmistautumisen kanssa. Aina kuitenkin tulee muistaa, mikä toimii toisella ei välttämättä toimi toisella, ja sen vuoksi jokaisen tulisi löytää juuri itselleen sopivat harjoitukset.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.